News

PLUGARUL

Centrul Cultural REDUTA Brasov, prin Serviciul pentru Cultura Traditionala va invita luni, 13 aprilie 2015, începând cu ora 12.00, sa luati parte la obiceiul traditional Plugarul care va avea loc în satul Vad, comuna Sercaia.
Obiceiul “Plugarului” este o manifestare folclorica cu caracter agrar la care participa întreaga comunitate sateasca si care se repeta în fiecare an , a doua zi de Paste, în mai multe sate din zona etnografica a Tarii Fagarasului.
„Plugarul” este un obicei de primavara, un scenariu ritual al mortii si renasterii anuale a divinitatii vegetale. Rolul principal îl are flacaul care a iesit primul la arat în acel an.
Ceremonialul cuprinde mai multe secvente rituale: dupa alegerea plugarului urmeaza ca în prima zi de Paste fetele sa împleteasca legaturi din grâu verde cu care a doua zi plugarul va fi „gatit”. Grâul verde este simbol al începutului unui nou ciclu.
Serbarea plugarului începe cu ascunderea acestuia în incinta gospodariei sale, urmata de cautarea lui. Dupa ce este gasit, urmeaza gatirea cu grâul verde; plugarul este apoi urcat pe o grapa de lemn si purtat spre râu de catre ceilalti feciori. Aici este scufundat cu grapa cu tot de patru ori în cele patru zari. Plugarul îi stropeste apoi pe satenii adunati pe malurile râului, dar mai ales pe tinerii care s-au casatorit în acel an, cu scopul ca gospodariile si casnicia lor sa fie rodnice si îmbelsugate.

Evenimente culturale luna aprilie 2015