News

Viscri si Cetatea Rupea si-au pus amprenta pe harta turistica din Romania

In perioada 17-19 martie 2017 la Brasov a avut loc Transylvania Tourism Fair. Cu aceasta ocazie, jurnalistii si bloggerii din turism au fost invitati sa participe la un InfoTrip, organizat cu scopul de a promova la nivel national o zona turistica din judetul Brasov mai putin cunoscuta, dar bogata in obiective cultural-turistice. Este vorba despre zona Rupea. Vizita a inceput la Cetatea Rupea unde s-a vorbit despre implementarea proiectului si importanta renovarii cetati pentru dezvoltarea orasului, s-a continuat deplasarea la ansamblul bisericii fortificate din Viscri. Aici, administratorul bisericii a prezentat pe scurt cum sunt folosite metodele traditionale pentru restaurarea monumentului aflat in Patrimoniul Mondial UNESCO. Ultima destinatie a fost o pensiune din Bunesti, Bike Check Inn, care a fost realizata cu fonduri europene.

Cetatea Rupea

Cine nu a vizitat cetatea Rupea, ar fi timpul sa o faca. Frumusetea locului, ansamblul de arhitectura transilvaneana transforma locul intr-un obiectiv care trebuie cu siguranta vizitat. Cetatea in forma de melc, asezata in varful dealului Cohalmului iti ofera o priveliste care pur si simplu iti taie respiratia. Aici, istoria se imbina cu prezentul. Atestata in anul 1324 ca loc de refugiu al sasilor rasculati impotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei, cetatea ocupa o pozitie strategica, fiind unul dintre cele mai puternice ansambluri defensive din Transilvania. Stanca bazaltica de la Rupea pe care se afla cetatea, este una dintre cele mai vechi vestigii arheologice, fiind in prezent o arie protejata de interes national.

Ansamblul cetatii este alcatuit din 3 incinte, avand faze diferite de constructie: Cetatea de Sus, Cetatea de Mijloc si Cetatea de Jos. Cetatea Rupea cuprinde: Turnul Portii, Gura de lup, Turnul Slaninii, Magazia Militara, Casa paznicului, Turnul Slujitorilor, Fantana, Turnul Ungrei, Poarta Cetatii de Mijloc, Casa judelui regal, Casa judelui scaunal, Turnul Pentagonal, Turnul Cercetasilor, Constructii din secolul al XVII-lea, Turnul Pulberariei, Camera Scaunului, Camera de Sus, Incaperi din secolele XVI-XVII.

Primarul Nicolae Bardas este proaspat instalat la conducerea orasului Rupea. Tanar si ambitios, edilul este hotarat sa atraga cat mai multi turisti la aceasta cetatea reper pentru meleagurile transilvanene. Acesta considera ca zona este cu un potential fantastic, iar istoria si obiectivele cultural-turistice trebuie puse in valoare cat mai bine.
Tanarul primar recunoaste ca un mare avantaj este asezarea orasului si a cetatii langa soseaua care face legatura intre Brasov-Sighisoara-Targu Mures. Primarul a vorbit si despre proiectele de viitor. Printre acestea se afla si unul legat de introducerea unor trasuri trase de cai cu care turistii sa se poata deplasa prin oras pana la cetate.

Tot la Rupea se afla si un frumos muzeu de etnografie. Cine doreste sa afle istoria portului popular, poate vizita acest loc minunat. La sarbatori, aceste costume vechi de sute de ani inca mai sunt imbracate de locuitorii zonei. Un alt obiectiv care nu trebuie ratat este biserica evanghelica, un monument aflat la poalele cetatii Rupea.

Viscri, satul care l-a impresionat pe Printul Charles

La un sfert de ora de mers cu masina din Rupea se afla cunoscutul sat Viscri. Acestei localitati i s-a dus vestea mai ales prin vizitele printului Charles in zona, care a indragit atat de mult meleagurile romanesti incat si-a cumparat si o casa, chiar in centrul satului. Pe langa casa cu iz regal, turistii care ajung in zona pot opta pentru o lectie de istorie predata la ansamblul Bisericii Evanghelice fortificate Viscri, o biserica cetate care este cea mai veche din Transilvania. Drept dovada este includerea ei in Patrimoniul Mondial Unesco. Cladirea este de-a dreptul fascinanta. Aici pot fi admirate picturi vechi, dar si obiecte folosite in trecut de inaintasii nostri. Cea care a pus in valoare acest ansamblu cu o bogata istorie este consilierul judetean Caroline Fernolend. In interiorul cetatii se afla si un muzeu specific satului transilvanean. De la unelte pana la podoabe si imbracaminte, turistii pot admira lucrurile vechi de sute de ani.

Interesant este ca locuitorii din aceasta zona au inteles importanta turismului pentru comunitate, astfel ca respecta cu sfintenie toate regulile pentru a pastra traditiile, portul, obiceiurile locului. Aici, casele sunt zugravite cu tehnici vechi folosite de sute de ani.

Pentru a pastra intacta zona, consilierul judetean doreste sa limiteze accesul autoturismelor in localitate. Oamenii merg in aceasta localitate frumoasa pentru autenticitatea locului, nicidecum pentru dezvoltarea sa.

Bike Check Inn, pensiunea celor care vor sa afle ce inseamna satul transilvanean

Si amatorii de biciclete pot opta pentru aceasta zona minunata. Cornel Stancu este unul dintre cei care au ales sa investeaza in turism. Acesta a pus bazele pensiunii Bike Check Inn, situata in Bunesti, la cativa kilometri de Viscri. Desi este la inceput de drum, Cornel vine in ajutorul biciclistilor amatori de trasee pitoresti. Cum este si firesc, dupa o plimbare cu bicicleta, turistii merita un rasfat culinar autentic, cu produse traditionale. Pensiunea pastreaza acel aer medieval, combinat cu foarte mult bun gust.

Viscri si Cetatea Rupea si-au pus amprenta pe harta turistica din Romania (FOTO-VIDEO)

Evenimente culturale Brasov – Februarie 2017
>>Calendarul evenimentelor luna Februarie 2017

FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU PENTRU AMATORI ”AM-ACTOR”
Editia a III-a, 25-27 noiembrie 2016

Cea de-a treia editie a Festivalului National de Teatru pentru Amatori ”AM-ACTOR” aduce publicului iubitor de teatru 7 reprezentatii de succes ale trupelor de teatru de amatori din tara.

Vor participa teatre si trupe de teatru din Reghin, Lugoj, Medias, Caracal, Roman si Medgidia, care vor prezenta piese de renume, precum: ”Omul care a vazut moarte”, de Victor Eftimiu, ”Cerere în casatorie”, o idee dupa A.P.Cehov, ”Cap ai, minte ce-si mai trebuie” dupa I.L. Caragiale”.

Trupa de teatru Redoute a Centrului Cultural Reduta, va prezenta duminica, 27 noiembrie 2016, de la ora 19:00, o piesa ÎN PREMIERA, ”Povestiri dupa William Shakespeare” de Charles & Mary Lamb, în regia cunoscutului actor Marian Râlea.

Festivalul ”AM-ACTOR” a fost initiat în scopul sustinerii si promovarii teatrului pentru amatori din România, ca forma de manifestare artistica, mijloc de formare si dezvoltare personala, ce poate fi accesat de orice iubitor de frumos si de teatru, indiferent de vârsta.
Editia din acest an a festivalului va fi una omagiala, în memoria reputatului regizor George Gridanusu, parintele trupei de teatru de amatori a Centrului Cultural Reduta.

INTRAREA LIBERA.*

*pentru spectacolul ”Pinocchio”, pretul biletului este de 7 lei. Biletele se pot achizitiona de la Centrul Cultrual Reduta.

PROGRAMUL FESTIVALULUI
Vineri 25 noiembrie

16.00 Deschiderea festivalului

17.00 Trupa ProActoria Media?- “Certificatul” de Venerius Popa

19.30 Trupa Thetis Medgidia – “Careu de dame” dupa Gheorghe Braiescu

Sâmbata 26 noiembrie

11.00 Teatrul Municipal “Traian Grozavescu” Lugoji “Pinocchio” de Carlo Collodi

17.00 Teatrul National Caracal- “Cap ai , minte ce-si mai trebuie” dupa I.L. Caragiale

19.30 Teatrul “Dan Alexandrescu” Roman – “Omul care a vazut moartea” de Victor Eftimiu

Duminica 27 noiembrie

17.00 Trupa “Din culise” Reghin- “Cerere în casatorie” dupa o idee de A.P. Cehov

19.30 Trupa Redoute Brasov – PREMIERA “Povestiri dupa W. Shakespeare”, de Charles & Mary Lamb
Adaptare si regie Marian Râlea

20.30 Festivitatea de închidere

Evenimente culturale Brasov – OCTOMBRIE 2016
>>Calendarul evenimentelor luna OCTOMBRIE 2016

Noaptea Alba a Galeriilor – Brasov, 30 septembrie 2016
Expozitiile de fotografie a patru artisti Brasoveni, care în limbaje proaspete / taioase / nostalgice sau doar neasteptate vorbesc despre lumea contemporana, asa cum o vad ei, sub titlul comun Klikk Contemporan.